De Chinese keuken
Chinezen, Japanners, en andere Aziaten eten met chopsticks i.p.v. mes, vork en lepel. Dit zijn ongeveer 27 cm lange houten stokjes, die op de juiste manier vastgehouden moeten worden om ze handig te gebruiken.
Het onderste stokje moet tussen duim en hand geklemd worden. Het uiteinde van het stokje komt tegen je ringvinger.
Het bovenste stokje leg je op je duim en balanceert op je duim. Dit stokje moet je vasthouden met je ring- en middelvinger.
Als je nu je ringvinger en middelvinger op en neer doet
beweegt het bovenste stokje ook op en neer.
Het onderste stokje ligt ‘vast’ in je hand. Die moet je niet bewegen.
Chinezen beweren dat het eten beter tot zijn recht komt als je het met chopsticks eet, omdat er dan meer zuurstof je mond binnenkomt, waardoor je het eten beter kunt proeven. Met deze chopsticks wordt alles gegeten. Als Chinezen soep eten, halen ze eerst de groetje en evt. vlees met de chopsticks uit het kommetje. De rest wordt uit het kommetje geslurpt. De stokjes zijn uitsluitend bedoeld om mee te eten. Het is onbeleefd om er mee te wijzen, gebaren mee te maken, vlees aan te spiesen, te snijden of op te bijten.